Vernieuwbouw basisschool De Havenrakkers Broek-In-Waterland

Het gebouw van OBS de Havenrakkers (1975) was dringend toe aan vernieuwing en verduurzaming. Op het terrein van de school werd een gedeelte van de gebouwen gesloopt en nieuw gebouwd. Een deel is gerenoveerd en verduurzaamd. Daarnaast is de school verbreed met een bibliotheek, kinderopvang en de buitenschoolsopvang is flink uitgebreid. Ook is er een centraal hart aan de school toegevoegd met mogelijkheden voor exposities, uitvoeringen en ruimte voor de bibliotheek.

Verbetering van de energieprestatie en Frisse scholen stond bij de vernieuwbouw centraal. Het gebouw is aardgasvrij (all-electric), voorzien van PV panelen en volledig geïsoleerd (dak, spouwmuren, kruipruimte). De buitengevel is compleet vervangen op een klein gedeelte na waar de bakstenen zijn gereinigd en het bestaande glas is vervangen door HR++ glas. Daarnaast is er een warmtepomp gekomen, een complete luchtbehandelingsinstallatie, vloer- verwarming, brandmeldinstallatie, camerabewakingssysteem en toegangscontrole. Binnen zijn alle wanden voorzien van stucwerk met scanbehang of sauswerk.

Naast duurzaamheid stond ook circulariteit centraal. Zo zijn in het gerenoveerde gedeelte onder andere de wanden en dakpannen hergebruikt (dakpannen eraf gehaald en opnieuw erop gelegd) en is bijvoorbeeld voor isolatie gutex (houtvezelisolatie) gebruikt. Daarnaast is het gebouw geschikt voor flexibel gebruik en scoort het een 8 in de GPR score op toekomstwaarde.

Opdrachtgever
Stichting Opspoor

Contract
UAV

Ontwerp
LKSVDD Architecten

Opgeleverd
Augustus 2023

Aanneemsom + index
€ 5.000.000 excl. btw
(index 2021)